Selkeytymisiä.

Istuimme eilen iltaa vastaavan työnjohtajan kanssa ja mietimme meidän vaihtoehtoja näin noviisirakentajina. Täytyy sanoa, että hän on kyllä kullanarvoinen henkilö meille, kun ensimmäistä omakotitaloamme lähdemme suunnittelemaan ja rakentamaan! Vastaava työnjohtajamme myös ilmoitti heti, että on käytettävissä pääsuunnittelijan rooliin, mikäli sellaiseen on tarvetta.

Illan tärkein anti oli varmasti se, että aloimme hahmottaa tätä prosessia paremmin. Näkisin, että meillä on kaksi vaihtoehtoa, mihin suuntaan voimme lähteä. Joko etsiä tarvittavat henkilöt tekemään meille piirrustukset ja lujuuslaskelmat, kilpailuttaa urakoitsijat ja rakentaa alusta saakka ammattilaisen kanssa itse. Tai sitten ottaa jonkinlainen pakettiratkaisu, jossa nuo laskelmat ovat jo valmiina ja joihin kuuluu myös kaikki tarvittavat kuvat ja suunnitelmat, tilata talo vaikkapa vesikattovalmis – asennuksena ja jatkaa siitä itse yhdessä rakennusmiehen kanssa. Joka tapauksessa hän ei suositellut, että rakentaisimme kokonaan itse juurikaan mitään, koska luonnollisesti käden jälki on aika erilaista ammattimiehellä. Näin olin itsekin ajatellut.

Se, missä hänen mukaansa voi kyllä säästää on juurikin se, että palkkaa vaan yhden henkilön rakennushommaan ja toimii itse apumiehenä. Juuri niin kuin olimme suunnitelleet. Varteenotettavimmalta vaihtoehdolta tuntuukin tällä hetkellä se, että ottaisi pakettiratkaisun vesikattovalmiina ja jatkaisi siitä rakennusmiehen kanssa, mies apupoikana.

Aikataulullisestikin näin voisi voittaa. Jos olen oikein optimisti ja saadaan nopeasti ja tehokkaasti suunnitelmat tehtyä ja luvat haettua, niin periaatteessa runko saattaisi nousta jo ensi kesänä ja syksyllä pääsisi tekemään jo sisätöitä. Niin tuossa työnjohtajan kanssa hahmoteltiin, toki siinä on vielä monta muuttujaa, eikä kiirehtiminen kannata.

Ensi viikonloppuna suunnataan sitten Jyväskylään Rakentajamessuille inspiraatiota hakemaan ja kyselemään talofirmojen paketeista tarjouksia. Toivotaan, että messuilta löytyisi hyviä diilejä!

Talon pohjan suhteen meillä alkaa olla jo kasassa lista vaatimuksista! Sormet jo syyhyää, että saisi ne piirrätettyä luonnoksiksi saakka! Voisi alkaa itse jo luonnostella alustavasti. Asia, mikä on vielä suurimman pohdinnan alla, paljolti kiitos eilisen palaverin, on säilytystila. Meidän pienelle tontille ei oikein mahdu erillistä autotallia, jonka yhteyteen olisi helppo rakentaa kylmää varastotilaa. Siispä vaihtoehto olisi rakentaa talon yhteyteen autotalli ja varastotilat tai sitten kokonaan erillinen kellarikerros varastotilaksi, vaikka vähän matalammalla huonekorkeudella ja lisäksi pelkkä autokatos. Tai sitten integroida autolle tila sinne kellarikerrokseen… Vastaava työnjohtaja kehoitti vakavasti harkitsemaan tällaisia vaihtoehtoja, vaikka varmasti ne tuovat budjettiin tuntuvan lisäyksen. Emme olleet suoneet riittävästi ajatusta säilytystiloille, vaikka ne lapsiperheessä tunnetusti tulevat ihan tarpeeseen! Nyt sitten miettimään, että mihin asti budjetti venyisi, jotta saamme myös säilytysratkaisut kuntoon.

Featured image

Googlasin huvikseni kellariluonnoksia! Olisihan se huikeaa saada tuollainen määrä säilytystilaa. Vakavaan harkintaan siis ihan oma kerroksensa!

Mitenkäs te olette ratkaisseet säilytystila-asiat? Vinkkejä?

Advertisement

7 kommenttia artikkeliin ”Selkeytymisiä.

 1. Suunnittelija kannattaa valita tarkoin. Eri kivitalovalmistajilla on eri mitoitukset ja omat juttunsa. Esimerkiksi siporex-taloissa jännevälin (6m) ylitys vaatii teräspalkkeja, mitkä ovat kalliita. Terassin tekeminen esimerkiksi lämpimän autotallin päälle on suhteettoman kallista, jne. Hyvä suunnittelija osaa säästää oikeissa paikoissa.

  kaivaminen tasamaatontille ei kannata, jos alla on räjäytettävää kalliota. Sen sijaan esim. Lammi-kivitalossa ullakkoristikoiden käyttö voisi olla järkevää, kun yläpohja on jokatapauksessa puuta. Näin säilytystilaa saisi ”kolmanteen” kerrokseen.

  Teki niin tai näin, jos ei itse pysty ottamaan eri urakoita kontolleen (esim. rungon pystytys on suht helppoa ja säästöä saa +40 000€) niin kivitalon rakentaminen on kallista, nimimerkillä kokemusta on. Mutta eipä sitä asioista selvää ottaneena haluaisi puutalossakaan lopun elämäänsä asua 🙂 Onnea projektiin! Jään seuraamaan.

  Tykkää

 2. Kannattaa harkita tekisikö erilliset kylmävarastot, autokatokset yms. mielummin puusta kuin kivestä.

  Tykkää

  1. Hei ja kiitos kommenteista! Tosiaan, sillä hyvällä suunnitelmalla varmasti säästää ja suunnitelija osaa myös kertoa mikä toimii ja mikä ei. Tuota ullakkovaihtoehtoa mietin myös, jossain talomalleissa sellainen olikin. Katsotaan mihin lopulta päädymme 🙂 Kiitos tsempeistä ja kiva että jäät seurailemaan!

   Tykkää

 3. Olipas kiva löytää tämäkin uusi blogi 🙂

  Meillä, neljän hengen taloudessa, säilytystila ja arjen sujuvuus on määrittänyt meidän talon suunnittelua heti alusta lähtien. Tai oikeastaan ratkaisut ja toiveet selkeytyivät kuin varkain kun eri pohjaratkaisuja on mietitty. Nykyisessä asunnossa tila tuntuu kokoajan loppuvan kesken ja uusia kaappeja ja lipastoja on hankittu vähintään kerran kahdessa vuodessa… Eli uuteen kotiin halutaan hurjasti säilytystilaa! Ensinnäkin iso (20m2) varasto autokatoksen yhteyteen (meillä kalliotontti, eli kellaria ei voitu harkita), sitten iso 4m x 2,5m) arkieteinen jossa paljon säilytystilaa, isohko saarekkeellinen keittiö, josta toivottavasti ei säilytystila lopu ja lopuksi iso kodinhoitohuone joka on yhdistetty isohkoon vaatehuoneeseen (tässä tilassa katto nousee 4m korkeuteen, eli aina on varaa kasvattaa kaappeja ylöspäin :D). Eli säilytystilaa ei voi olla liikaa etenkään lapsiperheessä. Kun lapset kasvaa niin niitä kymmenen sortin urheiluvälineitä on kaikissa koissa. Ja missä ne pyörät säilytetään talvella? Tai pihakalusteet?

  Vaikeaa on, mutta jotenkin ne toiveet ja ajatukset selkeytyy. Mulla auttoi asiaa huonekorttien kirjoittelu. Se muuten oli hyvä tapa perehdyttää myös arkkitehti. Ja arkkitehtia suosittelen, kilpailuttaminen on helpompaa (tai toivottavasti on, meillä se on vasta alussa).

  Tervetuloa kurkkimaan meidän suunnitelmia http://www.kotitunteella.blogspot.fi 🙂

  Tykkää

  1. Teidän säilytysratkaisut kuulostaa tosi käteviltä! Jos meille ei tule kellarikerrosta, niin sitten kyllä ehdottomasti ainakin varasto autokatoksen yhteyteen, pari isohkoa vaatehuonetta ja samoin tuo keittiösaareke.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s